Afrikan Ensemble

Ivan Mazuze

Afrikan ensemble

Dette prosjektet består av en gruppe musikere som er bosatt i Norge med afrikansk bakgrunn i et samarbeid med den cubanske pianisten Omar Sosa. Initiativtakerne til dette prosjektet var opprinnelig festivalen Afrikan History Week (AHW). I 2011 valgte festivalen Omar Sosa som artist-in-residence - via utveklsingsprogramet Kinane Exchance - til å samarbeide med afrikanske musikere bosatt i Norge. Resultat ble Afrikan ensemble, en unik produksjon av sin art i Norge. Produksjonen er unik fordi musikken er blanding av ulike afrikanske kulturer, både fra det afrikanske kontinent og fra afrikansk kulturarv på Cuba. Det er første gang et slikt ensemble har eksistert i Norge. Det representer det profesjonelle multikulturelle musikkmiljøet i Norge – en ny generasjon musikere med lang erfaring og internasjonale karrierer.

Dette er verdensmusikk i sin rette forstand: sterk, kompromissløs og sjangeroverskridende.

Ensemblet bringer sammen elementer som gnawa og mbalax fra sør, nord og vest Afrika. I sitt repertoar bruker de ulike språk som arabisk, engelsk, portugisisk, spansk og youruba. Instrumentasjonen er også unik – med instrumenter som guembri, oud, djembe, balafon og marimba – tillegg til mer konvensjonelle instrumenter.

Musikere

Omar Sosa er opprinnelig fra Cuba og har markert seg som en innovativ og nyskapende musiker med utgangspunkt i cubansk populærmusikk og jazz. Han er kjent for å krysse grenser innen ulike sjangre og komponerer musikk med elementer som spenner fra afrikansk tradisjonsmusikk, latinske rytmer og elektronika med Afro-Cubansk jazz i bunnen. I de senere år har Omar Sosa samarbeidet i så forskjellige formater som DR Bigband og i duo med den italienske trompeteren Paolo Fresu. Omar kan bl.a. vise til flere Grammy nominasjoner for albumet Sentir samt utmerkelsen ”Afro-Caribbean Jazz Album of the Year” fra Jazz Journalists Association i New York.

Childo Tomás er bassist, perkusjonist og vokalistfra Mosambik. Han er tidligere medlem av bandet Alambique som turnerte i Skandinavia, Angola og Zimbabwe. Siden han flyttet fra Mosambik, har han samarbeidet med diverse grupper og artister både på plateinnspillinger og konserter: Zeze Lokito, Unison, Mogha Africa, David Cervera, Sora og Luis Mbomio. Fra 2004 ble han fast medlem av Omar Sosas diverse ensembler. Sammen har de spilt over 100 konserter og tatt del i følgende plateinnspillinger: Promise, Afreecanos og Across The Divide. Childo synger på sitt morsmål Ronga, spiller kalimba og elektrisk bass.

Busi Ncube hører til blant det sørlige Afrikas mest spennende stemmer og er en profilert musiker i sitt hjemland Zimbabwe. Hun har delt scene med Miriam Makeba, Youssou n’Dour, Marie Boine og mange fler. Her i Norge ble hun først kjent som frontfigur og vokalist i den multinasjonale gruppen Women’s Voice. Busi flyttet nylig til Norge for å bygge opp et nytt band og komme nærmere drømmen om å etablere seg på det europeiske markedet. Med seg i bandet har hun blant annet fått med seg Ivan Mazuze.

Sidiki Camara regnes som en av Malis ledende perkusjonister og som en av grunnleggerne av moderne Manding-musikk. Han har turnert i hele verden med afrikanske stjerner som Mamady Kéïta, Rokia Traoré og Boubacar Traoré i tillegg til å være fast medlem av Bill Frisells band “Intercontinentals”. I Oslo spiller han med sitt eget band med et lag av håndplukkete musikere fra Oslos musikkscene.

Ivan Mazuze er saksofonist og komponist fra Mosambik. For sitt debutalbum ble han nominert til hele ni kategorier ved Mozambique Music Awards 2010. Maganda vant i tillegg følgende to kategorier; Beste Jazz Album og Beste Jazz/fusion Instrumental Album. Albumet ble også nominert til Best Contemporary Jazz Album under South African Music Awards 2010. Mazuze kan også vise til andre utmerkelser, bl.a. Beste nykommer og saksofonist i ”African Jazz Network” (2010). 2011 komponerte Mazuze nytt materiale til sitt andre album Ndzuti som ble spilt inn i 2011/2012 i Norge. i samarbeid med Etnisk Musikklubb.

Dette albumet Ndzuti ble nylig valgt som anbefalt album 2012 ved African Jazz Network og i Norge som en av vårens 2012 viktigste utgivelser i Norge inne World/Folk kategorien.

 

Click below to watch documentary:

Kinane_Prosjektet_Afrikan_Ensemble.mp4